Despre noi

Fundatia Eco Pontica a luat fiinta in anul 2005 la initiativa unui grup de tineri indragostiti de natura, pasionati de Dobrogea si Delta Dunarii.

Misiunea organizaţiei

-Studiul si protectia eco-sistemelor din spatiul carpato-pontic.

Scopul organizaţiei

-Cunosterea si popularizarea fenomenelor de evolutie a eco-sistemelor naturale, a interpendentelor dintre acestea si factorii antropici in vederea protectiei mediului si in special a acelor zone de importanta majora pentru patrimoniul natural.
-Managementul conservativ al ariilor protejate si a celor de interes naturistic din Dobrogea, zonele limitrofe si spatiului montan.
-Promovarea si sustinerea cercetarii in domeniul mediului, inclusiv prin publicarea de lucrari de specialitate (publicatii stiintifice, determinatoare de pasari si de plante).
-In baza unor acorduri de colaborare stiintifica incheiate cu institutiile respective – promovarea, aplicarea si punerea in practica a rezultatelor obtinute de INCDD, ARBDD si ICEM Tulcea, in urma cercatarilor, inventarierilor si supravegherii stiintifice din zona Dobrogei si a Deltei Dunarii.
-Ecologizarea zonelor de importanta majora pentru patrimoniul natural, refacerea ecologica si peisagistica a ariilor afectate.
-Informarea si sensibilizarea populatiei locale cu privire la problematica de mediu din zona Dobrogei, a Deltei Dunarii si a Muntilor Carpati.

Printre primele proiecte s-a detasat: “Dezvoltarea unui turism transfrontalier urmarind traseul gastelor cu gat rosu” prin care s-a realizat si mediatizat o cooperare eco-turistica intre Romania si Bulgaria. Astfel s-a realizat conturul unui traseu turistic care sa urmeze ruta de migratie a 2 specii de gasca: Branta ruficollis si Anser albifrons, in cele 2 tari.

Dar, bineiteles cea mai importanta actiune a noastra in tot acest timp a fost lupta impotriva distrugerii ariilor protejate, a habitatelor rare si a speciilor protejate de pe teritoriul Dobrogei si al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Acest demers a culminat cu impiedicarea in instanta a inceperii unei noi cariere de piatra in Parcul National Muntii Macinului. Presiunea pusa de investitiile in ferme eoliene si cariere de piatra asupra Dobrogei si in special asupra ariilor protejate din aceasta regiune, tinde sa distruga si ultimile habitate naturale de stepa din Europa.

Urmatorul pas pe care echipa Eco-Pontica si l-a propus pentru a incerca sa conserve integritatea acestor arii, este constientizarea populatiei asupra valorii acestor zone de interes natural.Participarea la dezbateri si workshop-uri din tara si strainatate pe diferite teme cum ar fi: Reteaua Natura 2000, impactul fermelor eoliene asupra avifaunei sau agricultura enviromentalista, ne-a ajutat sa strangem destula experienta pentru a putea initia un proiect de constientizare a populatiei locale, asupra beneficiilor pe care ariile protejate le pot aduce.

Expozitiile Eco-Pontica de la Zurich (CH) 2006-2008, Paris (FR) 2007, Bruxelles (B) 2008, sau Nurnberg (DE) 2008, au avut un efect remarcabil, determinand un numar mare de straini sa calatoreasca inspre estul extrem al Europei. Expozitiile au avut menirea de a atrage atentia europenilor asupra biodiversitatii inca existente in Dobrogea. Succesul pe care l-a avut expozitia in strainatate ne-a determinat sa ne gandim la o viitoare actiune asemanatoare in Romania.

La baza acestor expozitii au stat totdeauna fotografiile lui Daniel Petrescu, facute in Dobrogea si Delta Dunarii. Un impatimit al avifaunei, dar si al celorlalte vietuitoare din spatiul dintre Dunare si mare, Daniel Petrescu s-a straduit intotdeauna sa redea in culori frumoase misterioasele creaturi ce populaza stepele dobrogene si mlastinile deltei.

Pentru viitor Fundatia Eco-Pontica isi propune, pe fondul activitatilor de protectie a habitatelor naturale, trei proiecte principale:

  1. Promovarea potentialului natural al Dobrogei in randul comunitatilor locale prin: actiuni de informare a consiliilor locale, expozitii, prezentari, atragerea turistilor catre zonele naturale si educarea acestora in directia protejarii biodiversitatii.

  1. Proiectarea si constructia unei ambarcatiuni hibride pentru transport in Delta Dunarii. Aceasta ambarcatiune presupune mai mult decat un motor hibrid: panouri solare, zgomot redus, valuri aproape inexistente. Cele 2 scopuri principale ale proiectului sunt: constructia unei ambarcatiuni care sa aiba un impact minim asupra zonelor sensibile din Delta Dunarii (canale naturale, lacuri etc), costuri cat mai scazute pentru variantele produse in serie, astfel incat sa devina o varianta de luat in calcul pentru cei care fac transport de turisti in Delta Dunarii.

  1. Luarea in custodie si intocmirea unui plan de management pentru situl Natura 2000 : ROSPA0032 Deniz Tepe. Acest plan de management presupune in principal conservarea biodiversitatii si promovarea activitatilor traditionale in interiorul acestui sit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>